Het is een landelijk probleem: de jeugd in Nederland sport en beweegt steeds minder. Drunense verenigingen HV Avanti, vv Minerva en FC Drunen slaan daarom de handen ineen om deze trend te stoppen. Vanaf donderdag 13 januari (17.30 tot 18.30 uur) organiseren zij voor de jeugd van 4 tot 8 jaar het Bal ABC.

“Het Bal ABC richt zich op de jeugd van 4 tot 8 jaar die nog geen sport gekozen heeft,” aldus Jos van der Ven, namens vv Minerva. “Op een speelse manier willen we de kinderen in 12 weken in aanraking laten komen met diverse balsporten.”

Het Bal ABC is voor Nederlandse begrippen een relatief nieuw initiatief. Toch is het niet helemaal nieuw legt Ancke Sikkers van HV Avanti enthousiast uit: “in Duitsland hebben ze al jaren een vergelijkbaar programma. Daar heet het ‘Ballschule’. Onze trainers worden opgeleid op basis van die methode, maar uiteindelijk gooien we een geheel eigen sausje over het Bal ABC”.

De samenwerking tussen de clubs is wel relatief uniek volgens Thijs van Hoof van vv Minerva. “De samenwerking tussen HV Avanti, FC Drunen en vv Minerva is ontstaan vanuit het Lokale Sportakkoord. We merken alle drie dat de jongste jeugd steeds minder gaat sporten en bewegen, terwijl het voor die leeftijd, en op latere leeftijd, erg belangrijk is dat zij voldoende bewegen. Met het Bal ABC willen we de jeugd al vroeg in beweging krijgen en daarmee op lokaal niveau breken met de landelijke trend.”

Hoe kinderen zich aan kunnen melden? Bas Brok van FC Drunen legt het uit: “aanmelden kan supereenvoudig door een mail te sturen naar balabc.heusden@gmail.com. Dat mailadres mag natuurlijk ook gebruikt worden als er mensen meer informatie willen hebben over dit initiatief”. De kosten voor Bal ABC bedragen € 25,- voor een programma van 12 weken.