Inclusie en diversiteit
Wij vinden dat iedereen die wil sporten of bewegen dat ook daadwerkelijk moet kunnen. Je eigen sportkeuzes maken, rekening houdend met jouw beleving en ambitie, je welkom voelen, erbij horen en geaccepteerd worden. Kortom: iedereen kan meedoen!
Drempels wegnemen voor een gezonde gemeenschap in Heusden
Sporten en bewegen is heerlijk en draagt in belangrijke mate bij aan zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het bevordert ontmoeting, creëert saamhorigheid en versterkt de sociale vaardigheden.
Dat iedereen in Heusden moet kunnen sporten en bewegen is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn mensen die belemmeringen ervaren om te gaan sporten en bewegen. Belemmeringen door bijvoorbeeld leeftijd, geaardheid, beperking, culturele achtergrond, armoede, eenzaamheid of door een afstand tot de arbeidsmarkt.
Om er voor te zorgen dat iedereen mee kan doen, moeten de drempels die mensen ervaren weg. Het sport- en beweegaanbod moet beter inzichtelijk en vindbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk om beter zicht te hebben op de sport- en beweegbehoeften en de (on)mogelijkheden van specifieke (doel-)groepen.
Uniek Sporten en de buurtsportcoach aangepast sporten kan hierin een bijdrage leveren. De sport- en beweegaanbieders staan er voor open en willen graag specifieke (doel-) groepen een plek geven in hun vereniging/club onder andere door een passend sport- en beweegaanbod aan te bieden. Punt van aandacht hierbij is de (deskundige) begeleiding die nodig is, de juiste faciliteiten en hulpmiddelen en de beschikbaarheid van vrijwilligers. De wens vanuit verenigingen is dat hun kader, trainers en coaches geschoold/getraind en ondersteund worden.
Teamleden Inclusie en diversiteit:
- Het bevorderen van meer (kunnen) gaan sporten en bewegen door mensen met een beperking, ouderen, mensen met een migratieachtergrond, eenzame mensen en kwetsbare jongeren.
- Beter inzicht in het huidige aanbod met daarbij ook de vraagzijde zodat het sport- en beweegaanbod beter afgestemd wordt op de behoeften, wensen en (on)mogelijkheden van specifieke (doel-) groepen. We willen waar mogelijk aansluiten bij Uniek Sporten. De Buurtsportcoach aangepast sporten had in haar werkplan 2020 al opgenomen om de vraagzijde in beeld te brengen en het netwerk verder te versterken.
- Bevorderen van een intensievere samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang, zorg- en maatschappelijke organisaties en gemeente. Met als doel Inclusief sporten en bewegen te versterken door:
- Uitwisselen van kennis en kunde
- Zorg dragen voor een goede signalering van (kwetsbare) groepen/inwoners
- Zorg dragen voor goede toeleiding/ doorstroom naar regulier sport–aanbod vanuit een (leefstijl) interventie en/of professional
- Bevorderen dat sport- en beweegactiviteiten ook vanuit het WMO kader meer worden aangeboden als daginvulling en dagbesteding. De wijkteams kunnen daar een belangrijke schakel in zijn.
- Bevorderen van financiële toegankelijkheid. Dit willen we doen door bestaande financiële regelingen voor minder-draagkrachtigen te promoten onder doelgroepen en sportaanbieders en door de verbindingen te leggen met het gemeentelijke armoedebeleid.
- Ondersteunen van sport- en beweegaanbieders door:
- Het organiseren van inspiratiebijeenkomsten
- Het aanbieden van deskundigheidsbevordering voor bestuurders, trainers, coaches en begeleiders zodat zij voldoende kennis en kunde bezitten om specifieke (doel-) groepen te begeleiden bij hun sport- en beweegactiviteiten.
- Bevorderen van een positieve sportcultuur zodat iedereen zich welkom voelt en met plezier kan sporten of bewegen.
Beweeg- en sportaanbod Heusden
Heusden heeft een breed beweeg- en sportaanbod voor al zijn inwoners, inclusief een aanbod voor specifieke (doel-) groepen.
Enkele voorbeelden zijn het beweegprogramma GALMplus, Valpreventie, het programma ‘Mijn Leefstijl’, G-voetbal, Fit Kids, G-hockey.
Uitwisseling van kennis en kunde en samenwerking is belangrijk en wenselijk om inclusief sporten en bewegen in Heusden te versterken.
Een samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang, zorg- en maatschappelijke organisaties en gemeente, zodat we via de professionals met een signaleringsfunctie de (doel-) groepen beter kunnen bereiken. Om vervolgens de toekomstige sporter (en eventueel de ouders) te begeleiden naar een sport- en/of beweegaanbieder. Een goede en warme overdracht en meer maatjessporten vinden we daarbij van belang.